Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
118ua.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Флегмона дна порожнини рота з локалізацією інфекційно-запального процесу в поднижнечелюстном і під'язиковому клітковинних просторах з обох боків Характерні місцеві ознаки

Скарги на біль в області «горла» з двох сторін і в області верхнього відділу шиї, що посилюється при розмові, спробі їди, ковтанні, а також на утруднення дихання.

Об'єктивно. Положення хворого вимушене — сидяче. Рот прочинений, слинотеча. Дихання поверхневе, прискорене, шумне.

Виражена припухлість тканин надподъязычной області справа і ліворуч. Шкіра цієї зони напружена, гіперемійована. Пальпується інфільтрат без чітких меж, що займає підпідборіддя і обидві поднижнечелюстные області, тиск на який викликає біль. Може визначатися флюктуация. Під'язикові валики різко збільшені, стикаються вершинами, що створює враження появи другої мови. Слизова оболонка дна порожнини рота гіперемійована, покрита фибринозными плівками. Мова збільшена, підведена, через що не поміщається в порожнини рота, рухливість його обмежена. Смердючий запах з рота. Пальпується інфільтрат, що займає праву і ліву під'язикові області. Тиск на нього викликає біль.

Шляхи подальшого поширення інфекції

Клетчаточное простір кореня мови, навкологлоткової області, фасціальна піхва судинно-нервового пучка шиї з можливим поширенням в середостіння.

Методика операції дренування флегмон дна порожнини рота при локалізації інфекційно-запального процесу в клетчаточном просторі поднижнечелюстных і під'язикових областей з обох боків

Операція розтину флегмони дна порожнини рота цієї локалізації здійснюється як два послідовні оперативні втручання по дренуванню поднижнечелюстного і під'язикового клітковинних просторів з ревізією клетчаточного простору області підпідборіддя і кореня мови.

Розріз шкіри і підшкірної клітковини в правій і лівій поднижнечелюстных областях проводять так, щоб в області підпідборіддя між ними збереглася перемичка протяжністю в 2-2,5 см

1. Знеболення — наркоз. Дихальна недостатність, трудність інтубації при явищах стенозу верхніх дихальних шляхів, небезпека аспірації гною при прориві його в порожнину рота під час операції і стенотичної асфіксії в післяопераційному періоді у таких хворих служать підставою для накладення трахеостомы, яка потім використовується для проведення і нтратрахеального наркозу.

2. Розріз шкіри і підшкірної клітковини по лінії, що сполучає точку, розташовану на 2 см нижче вершини кута нижньої щелепи, і серединну точку по нижньому краю відділу підборіддя нижньої щелепи, але не доходячи 1-1,5 см до середньої лінії шиї.

3. Відшарування верхнього краю рани від підшкірного шийного м'яза (m. platysma) і поверхневої фасції шиї (fascia colli superficialis), що покриває її, за допомогою куперовских ножиць або кровоспинного затиску, марлевого тампона до появи в рані краю нижньої щелепи. При цьому разом з подкожножировой клітковиною зміщується вгору і крайова гілка лицьового нерва.

4. Розтин підшкірного м'яза з листками поверхневої фасції шиї, що покривають її, над вершиною запального інфільтрату завдовжки до 1 см

5. Відшарування підшкірного м'яза від належних тканин за допомогою кровоспинного затиску по усій протяжності розрізу шкіри.

6. Перетин підшкірного м'яза шиї з поверхневою фасцією шиї, що покриває її, над розлученими браншами кровоспинного затиску упродовж усієї довжини розрізу шкіри.

7. Розтин капсули поднижнечелюстной слинової залози в області її верхнього полюса розтином поверхневого листка власної фасції шиї (lamina superficialis fasciae colli propriae).

8. Гемостаз з перев'язкою і перетином у разі потреби лицьової вени (v. facialis) і лицьової артерії (a. facialis).

9. Відведення поднижнечелюстной слинової залози донизу і ревізія глибокого відділу поднижнечелюстного простору розшаруванням клітковини між залозою і глибоким листком власної фасції шиї за допомогою кровоспинного затиску з метою розтину гнійного вогнища.

10. Впровадження кровоспинного затиску між волокнами під'язикового м'яза (m. mylohyoideus) з їх розшаруванням, розведенням і проникнення в під'язиковий клетчаточное простір з метою розтину гнійного вогнища.

11. Проведення аналогічного оперативного втручання з протилежного боку (етапи 2-10).

12. Відшарування шкірно-жирової перемички між операційними ранами в області підпідборіддя від поверхневого листка власної фасції шиї (lamina superficialis fasciae colli propriae).

13. Розтин власної фасції шиї (fascia colli propriae) і щелепно-під'язикового м'яза (m. mylohyoideus) по середній лінії.

14. Ревізія клетчаточного простору підпідборіддя шляхом розшарування клітковини за допомогою кровоспинного затиску.

15. Ревізія клетчаточного простору кореня мови шляхом розведення в різні боки від середньої лінії під'язиково-язичних (mm. hyoglossus), язичних для підборіддя м'язів (mm. genioglossus) і розшарування клітковини цього простору за допомогою кровоспинного затиску.

16. Введення через операційну рану промивних трубчастих дренажів в клетчаточные простори поднижнечелюстной, під'язикової, підпідборіддя областей і кореня мови.

17. Остаточний гемостаз.

18. Накладення асептичної ватно-марлевої пов'язки з гіпертонічним розчином, антисептиками, а при використанні трубчастих дренажів — підключення їх до апарату, системи, що забезпечують можливість діалізу рани і активного відсмоктування раневого ексудату без зміни пов'язки.

Соседние файлы в предмете Гематология