Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / управління інноваціями / управління іноваціями загальне.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
4.31 Mб
Скачать

3.2. Структура і зміст стандартів управління проектами

Загалом можна виділити такий перелік стандартів із розширеною географією застосування.

PMBoK®Guide (A Guide to the Project Management Body of Knowledge) посібник з управління проектами Інституту управління проектами PMI. PMBoK®Guide є американським національним стандартом управління проектами і широко використовується у світі. Він вважається одним із найавторитетніших у сфері управління проектами. В основу стандарту покладена процесна модель опису діяльності з управління проектами.

Як основні цілі розробки керівництва називаються уніфікація термінології та використання цього документа як базового довідкового посібника для сертифікації професіоналів з управління проектами (РМР).

  1. PMBoK містяться чітко структуровані відомості про процеси управління проектами, відомості про інструменти управління проектами. На сьогодні опубліковано 3 основні стандарти, що регламентують

67

процеси управління на рівні проекту, програми, портфеля проектів і більше 10 додаткових стандартів. Додаткові стандарти визначають як вимоги до окремих методик управління проектами (розробка ієрархічної структури робіт (ІСР), розробка календарного плану, управління ризиками та інші), так і до застосування проектного менеджменту для певних типів проектів (управління будівельними проектами, управління державними проектами та інші).

У ньому визначаються:

  1. Структура управління проектами (розділ 1). У

цій частині містяться основні відомості про управління проектами, визначені основні терміни і загальний огляд розділів Керівництва. Особлива увага приділяється поняттям життєвого циклу проекту, організаційним структурам і оточенню проектів.

  1. Стандарт управління проектами (розділ 2)

містить опис п'яти груп управлінських процесів: ініціація проекту, планування проекту, організація виконання, контроль і завершення. В рамках цих груп процесів описуються 42 базових управлінських процеси і взаємозв'язок між ними.

  1. Сфера знань з управління проектами (розділ 3)

складається з 9 галузей знань: управління інтеграцією, управління змістом проекту, управління часом проекту, управління вартістю проекту, управління якістю проекту, управління людськими ресурсами проекту, управління комунікаціями проекту, управління ризиками проекту, управління поставками проекту. У цій частині наводиться детальний опис для кожного із 44 управлінських процесів, включаючи загальний опис процесу, опис вхідної та вихідної інформації, а також рекомендованих для виконання процесу методів та інструментів.

У PMBоK®Guide вміщено опис таких управлінських процесів.

Управління інтеграцією проекту найбільш важлива з галузей знань, що містить у рамках груп процесів різні елементи управління проектами, а саме:

68

– розроблення статуту проекту;

– розроблення плану управління проектом;

– керівництво та управління виконанням проекту;

– моніторинг та управління роботами проекту;

– здійснення інтегрованого управління змінами;

– завершення проекту або фази.

Управління змістом проекту відіграє допоміжну роль по відношенню до попередньої секції з причини того, що План проекту тут знаходить свою деталізацію за складом робіт в обсязі, необхідному і достатньому для успішного виконання проекту. В дану сферу входять такі процеси:

– збір вимог;

– визначення змісту;

– створення ІСР (ієрархічної структури робіт);

– підтвердження змісту;

– контроль змісту.

Управління часом проекту містить процеси управ-ління часовими параметрами для формування календарного плану проекту з метою вчасного виконання проекту:

– визначення операцій;

– визначення послідовності операцій;

– оцінка ресурсів операції;

– оцінка тривалості операції;

– розроблення розкладу;

– контроль розкладу.

Управління вартістю проекту націлене на успішне освоєння бюджету проекту, послідовно реалізує процеси його планування, розроблення та контролю витрат. Передбачає такі процеси:

– оцінка витрат;

– визначення бюджету;

– контроль витрат.

Управління ризиками проекту охоплює іденти-фікацію ризиків, розроблення карт ризиків та складання плану реагування на них і містить такі процеси управління:

69

– планування управління ризиками;

– ідентифікація ризиків;

– проведення якісного аналізу ризиків;

– проведення кількісного аналізу ризиків;

– планування реагування на ризики;

– моніторинг та контроль ризиків.

Управління якістю проекту спрямоване на задоволення вимог з якості як продукту, так і проекту.

Враховує вимоги Міжнародної організації зі стандартизації (ISO), а також авторські та загальні моделі. Сфера охоплює такі процеси:

– планування якості;

– здійснення забезпечення якості;

– здійснення контролю якості.

Управління людськими ресурсами в практиці управління проектами відіграє одну з ключових ролей, і від того, наскільки професійно будуть реалізовані наступні процеси, залежить повнота досягнення цілей і

  1. цілому забезпечення успіху проекту:

– розроблення плану управління людськими ресурсами;

– набір команди проекту;

– розвиток команди проекту;

– управління командою проекту.

Управління комунікаціями проекту полягає у своєчасному і достовірному зборі, розподілі, зберіганні та використанні інформації для всіх учасників, що входять у команду відповідно до їх ролей у проекті. Виділяють такі процеси:

– визначення зацікавлених сторін проекту;

– планування комунікацій;

– розподіл інформації;

– управління очікуваннями зацікавлених сторін проекту;

– звіти про виконання.

Управління поставками проекту описані процеси придбання і отримання продуктів, послуг та результатів, а також процеси управління контрактами.

70

До цієї галузі знань входять такі процеси:

– планування закупівель;

– здійснення закупівель;

– управління закупівельною діяльністю;

– закриття закупівель.

Одним із напрямів розвитку стандарту PMBоK Guide стала його адаптація до галузевої специфіки. В даний час випущено кілька розширень стандарту. Наприклад, для державних проектів і будівельних проектів (Government Extension to the PMBоK®Guide, Construction Extension to the PMBоK®Guide). Крім того, PMI розробляє стандарти, пов'язані з окремими методиками управління проектами. На сьогодні випущено кілька таких стандартів.

Стандарти ISO сім'я стандартів щодо систем управління якістю. Будучи найбільшою в світі організацією зі стандартизації, Міжнародна організація зі стандартизації (International Organization for Standardization) поставила за мету розробити свій стандарт в області управління проектами. Ним став ISO 10006 «Управління якістю в проектах», який був опублікований в 1997 році і з тих пір витримав одну редакцію – в 2003 році (ISO 10006:2003). Стандарт ISO 10006 доповнював стандарти серії, що вийшли раніше, поширюючи закладені в її основу принципи управління якістю безпосередньо на управління проектами. Він базувався на процесній моделі управління проектами і використовував базові підходи та принципи стандарту PMBoK версії 1996 року.

Незважаючи на досить тривалу вже історію використання, цей нормативний документ не зумів завоювати таку ж популярність, якою користуються знамениті стандарти серії ISO 9000. Не зміг ISO 10006 стати й лідером серед стандартів управління проектами.

Процес створення ISO 21500:2012 був ініційований Британським інститутом стандартів (British Standards Institution – BSI), який презентує Великобританію в ISO. Організації-члени ISO погодилися з необхідністю

71

створення такого нормативного документа. Спеціально для вироблення стандарту в складі міжнародної організації створили Технічний комітет ISO/PC236. Фахівці з 31 країни приєдналися до роботи в технічному комітеті, а з 5 країн стали спостерігачами.

Цей новий нормативний документ може бути використаний для будь-якого типу організації: державної, приватної або громадської, а також для проектів будь-якого масштабу, незалежно від складності та тривалості функціонування. Основний зміст нового стандарту – його індекс - ISO 21500 – полягає у низці узагальнених рекомендацій щодо ефективного й економного, розра-хованого на залучення інвестицій, управління проектами. ISO 21500 призначений як для керівників проектів, так і для досвідчених менеджерів середньої ланки.

Потрібно зазначити, що в основу стандарту ISO 21500:2012 покладено ядро стандарту РМВОК21. Проте, це не означає, що перший є точною копією останнього. Навпаки, він містить кращі ідеї та досягнення проектної практики, що дають змогу скоротити і залишити лише насправді робочі ідеї та процеси без надмірного їх ускладнення.

Відповідно до стандарту проект – це унікальна сукупність процесів, що складається з контрольованих і керованих видів діяльності з датами початку та завершення, призначена для досягнення певних цілей. Таке визначення проекту – безперечний крок вперед порівняно з Керівництвом PMBOK, яке було можливо останнім документом, в якому метою проекту називалося виробництво товару. Зосередженість на продукції відсутня в стандарті ISO 21500. Але, з іншого боку, визначення проекту зі стандарту ISO зберегло слово «унікальний» по відношенню до процесів.

  1. цілому загальне порівняння змісту стандартів РМВОК та ISO 21500 представлено у табл. 3.1.

  1. Сравнение проекта стандарта ISO 21500 и Руководства PMBOK 4 [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://1cert.ru/stati/sravnenie-proekta-standarta-iso-21500-i-rukovodstva-pmbok-4

72

Таблиця 3.1

Порівняння структури міжнародних стандартів з

управління проектами22

Міжнародний стандарт

РМВОК 4

ISO 21500:2012

РМВОК 5

1. Кількість

груп

5

5

5

процесів,

у т.ч.:

1. Ініціація

1. Ініціація

1. Ініціація

2. Планування

2. Планування

2. Планування

3. Виконання

3. Впровадження

3. Виконання

4. Моніторинг

4. Контроль

4. Моніторинг і

і контроль

(перевірка)

контроль

5. Закриття

5. Закриття

5. Закриття

2. Кількість

9 галузей

предметних

10 суб’єктів

10 галузей знань

знань

груп,

у т.ч.:

1. Інтеграція

1. Інтеграція

1. Інтеграція

2. Межі

2. Зацікавлені

2. Межі

3. Людські

сторони

3. Людські

ресурси

3. Межі

ресурси

4. Час

4. Ресурси

4. Час

5. Вартість

5. Час

5. Вартість

6. Ризик

6. Вартість

6. Ризик

7. Якість

7. Ризик

7. Якість

8.

8. Якість

8. Забезпечення

Забезпечення

9. Забезпечення

9. Комунікації

9. Комунікації

10. Комунікації

10. Зацікавлені

сторони

3. Кількість

42

39

47

процесів