Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / управління інноваціями / управління іноваціями загальне.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
4.31 Mб
Скачать

Приклад 1.

Проект, що потребує інвестицій в розмірі 16000 грн., передбачає одержання річного доходу в розмірі 3000 грн. протягом п’ятнадцяти років. Визначте доцільність такої інвестиції, якщо коефіцієнт дисконтування – 15 %.

NPV

3000

3000

3000

3000

16000 1541г рн

1,15

2

3

15

1,15

1,15

1,15

Отже, так як величина чистої теперішньої вартості 1541

  1. 0, то проект слід прийняти.

Якщо проект передбачає не разову інвестицію, а послідовне інвестування фінансових ресурсів протягом m років, то формула для розрахунку NPV буде:

n

Д n

m

ПІ j

NPV 



(1  r)

n

(1  i)

j

n1

j 1

Основними перевагами цього методу є:

    1. всі розрахунки ведуться, виходячи з грошових потоків, а не з чистих доходів. Грошові потоки (чисті доходи + амортизація) враховують амортизаційні відрахування як джерело коштів. Це важливо тому, що амортизаційні відрахування не є витратами “готівки” того року, в якому нараховується знос;

    1. враховується зміна вартості грошей з часом. Чим більше час впливає на вартість грошей, тим вищою

  1. дисконтна ставка. Тобто, зміна вартості грошей з часом для проекту віддзеркалюється в дисконтній ставці, яку дуже ретельно має обирати фінансист. Загалом дисконтна ставка має тенденцію до зростання, якщо можливість додаткового залучення фінансування

206

обмежена і очікується підвищення процентів за позикові кошти;

3) ухвалення проектів лише з позитивним значенням NPV, веде до збільшення капіталу компанії за рахунок цих проектів. Приріст капіталу компанії – це, фактично, підвищення ціни її акцій, і, відповідно, добробуту власників. З огляду на те, що завданням сучасних фінансів є постійне збільшення добробуту власників, методику NPV слід вважати основним засобом оцінки доцільності інвестицій.

Однак цей метод має і певні недоліки:

  1. чим більший період часу, тим складніше оцінити майбутні грошові потоки. Неправильна оцінка майбутніх грошових потоків може спричинити схвалення проекту, який слід було б відхилити, або навпаки.

  1. метод NPV передбачає, що дисконтна ставка є незмінною впродовж усього періоду реалізації проекту, хоча вона змінюється з року в рік.

В той же час переваг у цього методу більше, ніж недоліків.

  1. Метод розрахунку індексу рентабельності інвестиції (Рrofitability Index – Pl) є наслідком методу розрахунку NPV. Він показує рівень віддачі інвестованого капіталу та обчислюється за формулою:

k

Д n

PV :ПІ 

: ПІ

(1 r)

n

n1

Очевидно, що якщо:

РІ > 1, то проект варто прийняти; РІ< 1, то проект варто відкинути;

РІ = 1, то проект ні прибутковий, ні збитковий.

207