Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Practic_pos.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
07.01.2021
Размер:
3.81 Mб
Скачать

3.8.2. Практичний блок Педагогічні задачі Задача №1

На відкритому уроці вивчали життєвий і творчий шлях Т.Г.Шевченка. Наприкінці уроку вчителька повідомляє, що кожного року кращі письменники України нагороджуються Шевченківською премією. У переддень вийшов останній номер "Літературної України", в якій повідомлялися прізвища письменників - лауреатів нинішнього року, але вчителька ще не отримала газету і не встигла прочитати про них. Один з учнів піднімається і демонстративно задає питання: "А Ви знаєте, хто в цьому році є лауреатом Шевченківської премії?"

Проаналізуйте ситуацію. Як би вчинили Ви на місці вчительки?

Задача №2

Борис, учень 10 класу, вчився добре, користувався авторитетом серед учнів. Дружив вибірково, завжди тільки з цікавими, допитливими дітьми. Одного разу класний керівник почув фразу, сказану Борисом: "Вчитель мене цікавить постільки, поскільки він мені щось дає..." Побачивши класного керівника, Борис замовк, а потім навіть вибачився.

Проаналізуйте ситуацію. Як слід реагувати класному керівникові на слова свого вихованця? Які прорахунки у моральному вихованні юнака Ви помітили? Обгрунтуйте шляхи формування моральних переконань учнів.

Задача №3

У старших класах однієї зі шкіл класними керівниками було проведене анкетування щодо визначення ідеалу молодих людей. Результати опитування засвідчили, що значна частина старшокласників (70%) втратили свої ідеали. Разом з тим, на питання "Ваш улюблений герой, взірець, ідеал?", вони назвали героїв телесеріалів (35%), сильну особистість американізованого типу (30%), героїв мультфільмів (20%), героїв літературних творів (10%). Старшокласники, водночас, зазначили, що духовних і моральних якостей їм допомагають набути батьки, родичі, друзі, вчителі. Отримані тенденції співпадають з результатами наукових досліджень.

Розкрийте суперечності морального виховання старшокласників і пов'язані з ними недоліки у їх духовному розвитку. Назвіть доцільні методи і прийоми морального виховання щодо формування гуманістичного ідеалу юнацтва.

Задача №4

Вчитель біології має достатній досвід педагогічної роботи. Проте з учнями не може знайти спільну мову. Він вважає, що нічого з учнями панькатися, грати в якусь демократію. Треба суворо вимагати знань. Вчитель грубо розмовляє з учнями, принижує їх гідність, може висміяти учнів за невдалу відповідь, нерідко знижує оцінку з предмету за погану поведінку, зневажливо ставиться до нових ідей. Тому учні не люблять уроків біології і намагаються уникнути спілкування з цим учителем.

Проаналізуйте причини ситуації, що склалася. Назвіть доцільні способи встановлення стосунків між вчителем та учнями на основі педагогіки співробітництва.

Опорна схема заняття

Завдання студентам для самостійної роботи

І. Скласти план морального самовдосконалення.

2. Вивчити досвід морального виховання у Павлиській середній школі.

3. Вивчити досвід морального виховання у виправних закладах А.С.Макаренка.

4. Сконструювати нетрадиційний виховний захід, який суттєво відрізнявся б від відомих Вам з практики.

5. Проаналізуйте поняття "моральний вчинок", "моральна звичка", "моральна поведінка"; виберіть 2-3 ознаки, характерні для них.

6. Підготуйте класну годину:

а) бесіду на морально-етичну тему;

б) диспут.

Соседние файлы в предмете Педагогика