Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції психологія Ніколайчук.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.04.2022
Размер:
539.9 Кб
Скачать
  1. Тестування

Тести широко застосовуються в різних галузях психології, їхня популярність зумовлена можливістю одержання точної та якісної характеристики психологічного явища, а також можли­вістю співставити результати дослідження, що в першу чергу необхідно для розв'язання практичних задач. Від інших методів тести відрізняються тим, що мають чітку процедуру збору та обробки даних, а також психологічною інтерпретацією одержа­них результатів.

Тест — це теоретично і емпірично обґрунтована система вис­ловлювань (завдань), яка дає змогу одержати вимірювання відпо­відних психологічних властивостей. Під тестуванням прийнято розуміти короткочасне дослідження, за допомогою якого вимі­рюється рівень розвитку або міру вираження деяких психічних властивостей особистості, груп або спільнот.

Існує кілька класифікацій тестів:

  1. за формою — усні і письмові, індивідуальні та групові, апа­ратурні і бланкові, предметні, комп'ютерні, вербальні та невербальні;

  2. за змістом (предметом) дослідження — спрямовані на вив­чення властивостей інтелекту, здібностей, окремих харак­теристик особистості тощо;

  3. за метою тестування — призначені для самопізнання, діагностування спеціалістом або професійного відбору.

У такій класифікації поєднуються досить різнорідні методи­ки. Прийнятнішою є класифікація Л.Ф.Бурлачука і С.М.Моро­зова, які виокремлюють шість засад диференціації тестових ме­тодик:

    1. Залежно від задач — вербальні та практичні.

    2. За формою процедури дослідження — індивідуальні та групові.

    3. За спрямованістю — тести, що діагностують різні сторо­ни, якості, властивості особистості або групові.

    4. За наявністю або відсутністю часових обмежень на вико­нання тестових завдань — тести, що враховують швидкість виконання завдань, і тести результативності.

    5. За рівнем стандартизації — високостандартизовані і сла- бостандартизовані.

    6. Апаратурні і бланкові тести.

Прийнято виокремлювати кілька варіантів тестів: тест-опи- тувальник, тест-завдання і проективні тести.

Тест-опитувальник як метод ґрунтується на аналізі відпові­дей досліджуваних на запитання, що дозволяють одержати достовірну і надійну інформацію про наявність або вираження пев­ної психологічної характеристики. Судження про розвиток даної характеристики здійснюється на підставі кількості відповідей, які збіглися за своїм змістом з уявленням про неї.

Тест-завдання передбачає одержання інформації про психологічні характери­стики людини на підставі аналізу успішності виконання певних завдань. У тестах цього типу досліджуваному пропонується ви­конати певний перелік завдань. Кількість виконаних завдань є підставою для судження про наявність або відсутність, а також міру розвитку у досліджуваного певної психологічної якості. Більшість тестів для визначення рівня розумового розвитку на­лежить саме до цієї категорії.

Розвиток цього напряму у вітчизняній психології того часу пов'язаний з іменами О.Ф.Лазурського, Г.І.Россолімо, В.М.Бех- терєва, П.Ф.Лесгафта. Але існують і об'єктивні тести. До їх числа належать проек­тивні тести. Ця категорія тестів не використовує самозвіту досліджуваних, а передбачає вільну інтерпретацію дослідником.