Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

6. Правила ефективного запам'ятовування

  1. Заучуйте з бажанням знати і пам'ятати. Увага - різець пам'яті: чим вона гостріша, тим глибші сліди. Чим більше бажання, зацікавленості, емоційності в опануванні нових знань, тим краще запам'ятається.

  2. Починаючи запам'ятовувати, треба поставити перед собою мсту - запам'ятати надовго, краще назавжди (а не лише для складання іспиту або відповіді на семінарі). Настанова на тривале збереження інформації забезпечить умови для кращого запам'ятовування. Треба усвідомити, для чого потрібно запам'ятати матеріал, який вивчається. Чим важливіша по­ставлена мета, тим швидше і міцніше відбувається запам'ятовування.

  3. Чим краще зрозумієте, тим краще запам'ятаєте. Відмовтеся від зу­бріння і під час опрацювання тексту спирайтеся на осмислене запам'ято­вування, що у 25 разів продуктивніше від запам'ятовування механічного. Послідовність роботи приблизно така: 1) зрозуміти; 2) встановити логіч­ну послідовність; 3) розбити матеріал на частини і знайти в кожній «клю­чову фразу» або «опорний пункт»; 4) запам'ятати саме їх і використо­вувати як «віхи»-орієнтири. Використовуйте логічні опори, асоціації (за суміжністю, за схожістю і за контрастом) і мисленнєве групування (уза­гальнення, класифікація, систематизація матеріалу) - хто добре усвідом­лює, той швидко запам'ятовує і довго пам'ятає. «Всі жаліються на свою пам'ять, але ніхто не жаліється на свій розум» (Франсуа де Ларошфуко).

  4. Розподіляйте великий за обсягом текст на частини і заучуйте його порціями, а повторювати намагайтеся цілісно - це полегшує ро­зуміння і запам'ятовування окремих частин у їхньому взаємозв'язку.

  5. Краще двічі прочитати і двічі відтворити, ніж п'ять разів читати без відтворення. Розпочинайте повторювати ще до того, як матеріал по­чав забуватися. До того ж «немає ніякої потреби повторювати вивчене саме в тому порядку, в якому воно заучувалось, навпаки, багато корис­ніші ті повторення, які вводять виучене в нові комбінації» (К.Д. Ушин-ський). Оптимальний проміжок між першим і наступним читаннями

ззо

Психологія вищої школи: Практикум

коливається від 10 хвилин до 16 годин. Перечитування раніше ніж че­рез 10 хвилин є марним, а через 16 годин частина тексту забувається.

  1. Заданий навчальний матеріал краще повторювати «по гарячих слідах», особливо ефективне повторення перед сном і зранку. Давно помічено, що кращий спосіб забути щойно вивчене - постаратися від­разу ж запам'ятати щось схоже. Тому не варто вчити інформатику піс­ля математики, а політологію після соціології. Після філософії учіть біологію, після психології - економіку. Пам'ять любить розмаїття!

  2. Коли вчите, записуйте, малюйте схеми, діаграми, кресліть гра­фіки, зображуйте карикатури, порівнюйте з тим, що знали рані складайте план майбутньої відповіді (див. рис. Д.З).

Рис. Д.З. Приклад опорної схеми, яку склав магістрант під час засвоєння теми «Становлення особистості майбутнього фахівця»

Дійте! Ми забуваємо 90% того, що чуємо, 50% того, що бачимо і лише 10% того, що робимо. Справжня «мати навчання» не повторен­ня, а застосування. Чим більше буде знайдено можливостей включити матеріал, що запам'ятовується, у практичну діяльність, попрацювати з ним, тим глибшим і надійнішим буде запам'ятовування.

  1. Якщо щось забули, не поспішайте негайно шукати відповідь у книзі, спробуйте спочатку пригадати це. К.Д. Ушинський писав: «Примушуючи себе наполегливо пригадати те чи інше, ми звикаємо пам'ятати, виховуємо впевненість у можливості пригадати, а ця впев­неність має великий вплив на акт відтворення».

  2. При нагоді використовуйте мнемотехніку - штучні прийоми, які полегшують запам'ятовування («вузлики на пам'ять»). Наприклад, на­бір безглуздих складів «ри-ка-ку-по-лу-ха» можна запам'ятати, зв'язав­ши їх у штучне речення «Приказку послухай».

Додатки

331

10. Пам'ять любить експериментувати над собою. Скористайтеся по­радою Мішель де Монтеня: «Найкращий спосіб запам'ятати що-небудь - спробувати забути це». Ще й такі сюрпризи пам'яті: «Те, що найпри­ємніше було б забути, запам'ятовується найкраще» (Бальтасар Грассіан-і-Моралес); «правило краю» - краще запам'ятовується початок і кінець тексту, середина - майже завжди запам'ятовується гірше, «випадає»; як­що виконання якогось завдання перервано, то воно запам'ятається краще порівняно із завданнями, успішно виконаними (ефект Б.В. Зейгарник).

Більшість студентів хвилює питання про способи емоційної само­регуляції. Особливо актуальним це питання постає в день складання іспиту або заліку. Однак і в багатьох інших життєвих ситуаціях умін­ня регулювати свій емоційний стан, не нервуватися є дуже бажаним. У психології вироблено багато правил емоційної саморегуляції. На­ведемо деякі з них.

Соседние файлы в предмете Психология