Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

Тема 8. Психологія виховання студентської молоді 175

Трикутник - це дуже впевнена людина, яка хоче мати рацію в усьо­му. Сильна потреба керувати станом справ, вирішувати не тільки за себе, а також при нагоді й за інших, робить Трикутника особистістю, яка постійно конкурує з іншими. Головна настанова в будь-якій справі - це настанова на перемогу, виграш, успіх. Він часто ризикує, буває нетерплячим і нетерпимим до тих, хто вагається в ухваленні рішення.

Трикутникам дуже не подобається помилятися, і вони надзвичайно важко визнають свої помилки. Можна сказати, що вони бачать те, що хочуть бачити, тому не люблять змінювати свої рішення, часто бува­ють категоричні, не визнають заперечень і найчастіше діють по-своє­му. Проте вони досить успішно навчаються того, що відповідає їхній прагматичній орієнтації і сприяє досягненню головних цілей, а тому вбирають, як гумка, корисну для себе інформацію.

Трикутники честолюбні. Якщо справою честі для Квадрата є до­сягнення вищої якості виконуваної роботи, то Трикутник прагне здо­бути сприятливе становище, досягти високого соціального статусу, тобто зробити кар'єру. Перш ніж узятися за справу або ухвалити рі­шення, Трикутник свідомо чи несвідомо ставить собі запитання: «А що я буду з цього мати?». Із Трикутників виходять чудові менеджери, які прекрасно вміють подати вищому керівництву значущість власної роботи і роботи своїх підлеглих, на відстані відчувають вигідну спра­ву й у боротьбі за неї можуть «зіштовхнути лобами» своїх ворогів. Головна негативна якість «трикутної» форми - надзвичайний егоцен­тризм, спрямованість на себе. Трикутники на шляху до вершин влади не виявляють особливої педантичності щодо моральних норм і мо­жуть йти до своєї мети «по головах інших». Щоб цього не трапилось, Трикутників треба вчасно зупинити. Трикутники змушують усе й усіх обертатися навколо себе, без них життя втратило б свою гостроту.

Прямокутник. Ця форма символізує стан переходу і зміни. Це тим­часова форма особистості, яку можуть «мати» інші чотири порівняно стійкі фігури в певні періоди життя. Це люди не задоволені тим спосо­бом життя, який вони ведуть зараз, і тому зайняті пошуками кращого становища. Причини прямокутного стану можуть бути найрізноманіт­ніші, але об'єднує їх одне - значущість змін для конкретної людини.

Основним психічним станом Прямокутника є більш-менш усві­домлюваний стан розгубленості, заплутаності в проблемах і невизна­ченості щодо себе в цей момент часу. Найхарактерніші особливості Прямокутників - непослідовність і непередбачуваність учинків про­тягом перехідного періоду. Прямокутники можуть дуже змінюватися з дня на день і навіть у межах одного дня. Вони мають, як правило,

176 Модуль III. Психологія виховання особистості студента як майбутнього фахівця...

низьку самооцінку, прагнуть стати кращими в чомусь, шукають нові методи роботи, стилю життя. Якщо уважно придивитися до поведінки Прямокутника, то можна помітити, що він приміряє протягом усього періоду одяг інших форм: «трикутну», «квадратну» та ін. Блискавич­ні, круті й непередбачувані зміни в поведінці Прямокутника, звичай­но, бентежать і насторожують інших людей, і вони можуть свідомо ухилятися від контактів із «людиною без стрижня». Прямокутникам спілкування з іншими людьми просто необхідне, і в цьому полягає ще одна складність перехідного періоду.

Проте, як і в усіх, у Прямокутників є позитивні якості, що прива­блюють до них інших людей. Насамперед це допитливість, цікавість, жвавий інтерес до всього, що відбувається, і сміливість. Прямокутни­ки намагаються робити те, чого ніколи раніше не робили (наприклад, запитують про те, запитати про що колись у них не вистачало духу). У цей період вони відкриті для нових ідей, цінностей, способів мислен­ня й життя, легко засвоюють усе нове. Проте зворотним боком цього є надмірна довірливість, сугестивність, наївність, тому Прямокутни­ками легко маніпулювати. «Прямокутність» - усього лише стадія, яка згодом минає.

Коло. Це міфологічний символ гармонії. Той, хто впевнено вибирає коло, щиро зацікавлений насамперед у гарних міжособистісних сто­сунках. Вища цінність для Кола - люди, їхній добробут. Коло - найдоброзичливіше з п'яти форм. Воно найчастіше служить тим «клеєм», що скріплює і робочий колектив, і сім'ю, тобто стабілізує групу.

Кола - найкращі комунікатори серед п'яти форм, насамперед то­му, що вони кращі слухачі. Вони мають високу чутливість, розвинену емпатію - здатність співпереживати, співчувати, емоційно відгукува­тися на хвилювання іншої людини. Коло відчуває чужу радість і чу­жий біль як свій власний. Природно, що люди тягнуться до Кіл. Кола чудово «читають» людей і миттєво можуть розпізнати того, хто видає себе за іншого або може ошукати. Кола «вболівають» за свій колек­тив і мають велику популярність серед колег по роботі. Однак вони, як правило, слабкі менеджери й керівники у сфері бізнесу. По-перше, Кола через свою спрямованість радше на людей, ніж на справу, занад­то намагаються догодити кожному. Вони прагнуть зберегти мир і задля цього іноді уникають відстоювати «тверду» позицію й ухвалювати не­популярні рішення. Для Кола немає нічого важчого, ніж розпочинати міжособистісний конфлікт. Коло щасливе тоді, коли всі один з одним у злагоді. Тому, коли в Кола виникає з кимось конфлікт, найімовірніше, що саме Коло поступиться першим. По-друге, Кола не відрізняються

Соседние файлы в предмете Психология