Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1381
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать
      1. Навчально-тренувальні засоби спеціальної обробки Комплект обладнання тренажеру для підготовки хіміків-дегазаторів (комплект тпхд)

Комплект обладнання тренажеру для підготовки хіміків-дегазаторів (ТПХД) призначений для навчання і систематичних тренувань особового складу підрозділів військ РХБ захисту з приготування дегазуючих, дезактивуючих і дезинфікуючих розчинів, з проведення спеціальної обробки озброєння, військової техніки і засобів захисту.

Комплект ТПХД розміщується на рівній площадці розміром 4040 м з твердим покриттям і змонтованим на ній основним обладнанням.

Дегазуючі, дезактивуючі і дезинфікуючі розчини приготовляються в ємностях, після чого по зливним колекторам зливаються в резервуари. Для наповнення ємності рідинами і проведення спеціальної обробки використовується спеціальне обладнання станції АРС‑14, яке установлюється на возику з електроприводом і переміщується по рейковому шляху.

Порядок роботи і використання комплекту тпхд в навчанні особового складу

Заняття з особовим складом на обладнанні комплекту ТПХД проводиться у складі взводу або відділення.

Комплект ТПХД застосовується для навчання і тренування особового складу з розгортання і згортання станції АРС‑14.

Для приготування дегазуючих розчинів № 1 і 2 використовують 12 ємностей, встановлених в два ряди по 6 шт. біля зливних пристроїв колекторів, через які розчини подаються з першого ряду в резервуар для розчину № 1, а з другого ряду – в резервуар для розчину № 2.

Заповнення ємностей водою здійснюється спеціальним обладнанням АРС‑14, яке встановлюється на возику. Після повного перемішування розчин зливають в приймальне обладнання зливного колектору.

Підготовка тренажеру АРС‑14 до роботи, зарядка цистерни розчином (водою) і заправка цистерни порошкоподібною дегазуючою речовиною проводиться відповідно до вимог «Технічного опису та інструкції з експлуатації станції АРС‑14». Вмикання і вимикання насосу 2,5ВС‑3А проводяться натисненням кнопок посту управління на приладовому щиті. Вмикання і вимикання двигуна приводу возика здійснюються шляхом натискання відповідних кнопок на виносному посту управління.

Привід возика не має гальмового пристрою, тому необхідно виключати рух возика заздалегідь за 3–4 м до упору в кінці рейкового шляху. Допускається в екстрених випадках гальмувати противмиканням (реверсуванням) двигуна.

Вимоги безпеки під час роботи на тренажерах

Перед початком роботи на тренажерах всьому особовому складу повинні бути роз’ясненні вимоги безпеки і порядок роботи з дегазуючими, дезактивуючими і дезинфікуючими розчинами. До роботи допускається особовий склад, який знає матеріальну частину тренажерів, має достатнє тренування в застосуванні засобів індивідуального захисту і вивчив властивості розчинів.

Усе електрообладнання комплекту тренажерів повинно мати надійну ізоляцію і заземлення. Під час занять забороняється: знаходитись на рейкових шляхах і в прилягаючій небезпечній зоні; сідати на тягово-зчіпний пристрій і макети; доторкуватись до відкритих рухомих або струмоведучих деталей і частин; проводити огляд возиків, тренажерів або тягово-зчіпних пристроїв під час руху; проводити огляд насосу 2,5ВС‑3А, електродвигунів, клиноремінної і ланцюгової передач.

Усі роботи з огляду, ремонту і наладці обладнання проводити тільки при від’єднаній електричній мережі, ящик пульту управління повинен бути закритим, а у вимикача повинна знаходитись табличка «НЕ ВМИКАТИ. ПРАЦЮЮТЬ ЛЮДИ».

При проведенні робіт з приготування розчинів в ємностях особовий склад повинен знати і суворо дотримуватись вимог безпеки, вміти надати першу допомогу при ураженні розчинами. Усі роботи з розчинами проводяться в засобах індивідуального захисту.

При проведенні спеціальної обробки на тренажері АРС‑14 особовий склад зобов’язаний виконувати усі вимоги безпеки, які вказані в «Технічному опису та інструкції з експлуатації станції АРС‑14».