Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1381
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать
      1. Напівавтоматичний прилад хімічної розвідки ппхр

Напівавтоматичний прилад хімічної розвідки (ППХР) (рис. 4 .15) призначений для визначення в повітрі парів отруйних речовин: зарину, зоману, V‑газів, фосгену, дифосгену, синильної кислоти, хлорціану, іприту, а також для орієнтовного встановлення наявності ОР на місцевості, озброєнні та військовій техніці й інших предметах, розташованих в безпосередній близькості від машини при зараженні їх зарином, зоманом, іпритом.

Рис.4.15 Комплект приладу ППХР: 1 – насос із грілкою; 2 – насадка; 3 – індикаторні трубки у касетах; 4 – фільтри ПДФ‑1; 5 – бланки донесень; 6 – комплект запасних частин; 7 – склянка з маслом; 8 – формуляр на ППХР; 9 – опис і інструкція на ППХР

Принцип роботи приладу полягає в тому, що: при просмоктуванні через ІТ повітря аналізується і при наявності ОР відбувається зміна забарвлення наповнювача ІТ. За отриманим забарвленням наповнювача приблизно визначають концентрацію ОР.

Повітря просмоктується за допомогою ротаційного насоса, що працює від електродвигуна постійного струму, який, в свою чергу, живиться від бортової мережі машини.

Основні тактико-технічні дані приладу ППХР приведені в табл..4.5

Таблиця 4.5

Основні тактико-технічні дані приладу ППХР

з/п

Технічні дані

Параметри

1.

Час визначення ОР, хв

2-5

2.

Час підготовки приладу до роботи при позитивній температурі, хв

1-1,5

3.

Прилад працездатний при температурі навколишнього середовища, С

від -40 до +40

4.

Продуктивність насоса приладу не менше, л/хв

2,0

5.

Електроживлення, В

12 ± 1,2

6.

Вага насосу з грілкою, кг

2,2

Заходи безпеки при роботі з приладом

При виявленні ОР приладом ППХР використовувати індивідуальні засоби захисту (протигаз, захисний одяг, гумові рукавиці та ін.).

  1. При проведенні аналізів не допускати попадання зараженої проби на одяг, корпус приладу і складові частини приладу. У випадку попадання ОР на корпус або усередину приладу провести дегазацію.

  2. Щоб уникнути порізів рук при розкритті кінців ІТ не допускати, щоб вільний кінець ІТ упирався в долоню.

  3. Під час роботи приладу з грілкою слідкувати за термоіндикаторами з метою запобігання поломки термоелементів та розриву бачка з термостатуючою речовиною приладу.

Підготовка приладу до роботи

Прилад повинен бути заздалегідь підготовлений до роботи.

Під час підготовки приладу до роботи необхідно перевірити:

  • комплектність приладу (по опису формуляра);

  • змащування насоса (переконатися у наявності масла у масляній камері, натискуючи на прокладки, за необхідністю долити масло АМГ‑10 (МГЕ-10) до вбирання прокладкою);

  • працездатність насоса (під час нормальної роботи насоса поплавець ротаметра плоским торцем знаходиться на рівні або вище контрольної риски);

  • працездатність грілки (після вмикання грілки через 1‑2 хв гайка, розташована у центрі торцевої поверхні грілки, повинна бути теплою на дотик).

При температурі навколишнього повітря нижче плюс 15ºС необхідно зробити прогрів грілки до зміни кольору термоіндикатора з жовтого на оранжевий і виключити грілку.