Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1381
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать
        1. Костюм захисний сітчастий кзс

Костюм захисний сітчастий (КЗС) (рис.Error: Reference source not found) призначений для збільшення рівня захисту шкіряних покровів від опіків світлового випромінювання ядерного вибуху при носінні його поверх ОКЗК, обмундирування, а також для їх запобігання від термічного руйнування. Крім того використовується як маскувальний засіб.

Костюм є засобом захисту періодичного носіння та одноразового застосування для всіх військовослужбовців у військовий час, крім екіпажів танків та льотного складу авіації.

Рис.3.25. Костюм захисний сітчастий: 1 – куртка; 2 – стяжка; 3 – капюшон; 4 – петля; 5 – брюки

КЗС складається із куртки з капюшоном та брюк, виготовлених із сітчастої тканини з вогнезахисним просоченням з камуфльованим жовто-зеленим забарвленням.

Принцип захисної дії КЗС полягає в екрануючій дії вогнезахисного просочення костюма, яке генерує дим, що протидіє світловому випромінюванню ядерного вибуху.

Костюм виготовляється трьох розмірів: 1‑й – для військовослужбовців з ростом до 165 см включно, 2‑й – 166‑178 см, 3‑й – вище 178 см.

Костюм КЗС використовується у трьох положеннях “похідному” (укладений у вигляді скатки та прикріплений до речового мішку), “наготові” (одягнутий на військовослужбовця, рукава підвернуті, капюшон відкинутий) та “бойовому” (одягнений на військовослужбовця, рукава відвернуті, капюшон одягнений).

        1. Допустимі строки безперервної роботи в захисному одязі

Для запобігання перегріву тіла встановлені наступні гранічно допустимі строки безперервної роботи в захисному одязі захисного типу (в тому числі і ОЗК у вигляді комбінезону):

Температура, 0С

Строки безперервної роботи

+30 і вище

15-20 хв

від +25 до +29

20-35 хв

від +20 до +24

40-60 хв

від +15 до +19

1,5-2 год

нижче +15

більш 3 год

Вказані строки приведені для дій в захисному одягу під безпосереднім впливом сонячних промінів і виконанні робіт середнього фізичного нававнтаження (марш в пішому порядку, дії розрахунків на бойових позиціях, проведення робіт зі спеціальної обробки техніки і ін.). При діях в тіні або в пасмурну і вітрену погоду гранічно допустимі строки безперервної роботи в захисному одязі можуть бути збільшені приблізно в 1,5-2 рази. При великих фізичних навантаженях вказані строки повинні бути скорочені, а при менших – збільшені.

      1. Засоби захисту очей

Засоби захисту очей призначені для захисту очей від опікових уражень і скорочення тривалості адаптаційного (тимчасового) осліплення світловим випромінюванням ядерних вибухів, під час дії особового складу поза об’єктами військової техніки та укриттів.

До них відносять захисні окуляри ОПФ (рис.Error: Reference source not found) (окуляри протиопікові фотохромні) і ОФ (окуляри фотохромні).

Рис.3.26. Захисні окуляри ОПФ: 1 – захисні окуляри ОПФ; 2 – плівки, які запобігають запотіванню скла НПН; 3 – серветка; 4 – футляр

Засоби захисту очей складаються із захисних окулярів, футляру, двох коробок з плівками, які запобігають запотіванню скла (НПН), серветки, технічного опису та інструкції з експлуатації.

Фотохромні світлофільтри окулярів ОПФ і ОФ відрізняються за складом та механізмом фотохромної дії.

Принцип захисної дії полягає в поглинанні енергії світлового імпульсу фотохромним та інфрачервоним світлофільтрами.

Захисні окуляри відносяться до загальновійськових засобів захисту. Вони надіваються завчасно і носяться постійно в умовах загрози використання противником ядерної зброї.

Захисні окуляри ОПФ і ОФ виготовляються двох розмірів і підбираються по ширині обличчя в вилицях: по 135 мм – 1‑й розмір, 136 мм і більше – 2‑й розмір.

Захисні окуляри використовуються у двох положеннях “похідному” та “бойовому”. В “похідному” положенні окуляри переносяться в футлярі на поясному ремені, а в “бойовому” – одягнені на обличчя.