Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1381
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать
        1. Загальновійськовий захисний комплект озк

Загальновійськовий захисний комплект (ОЗК) (рис.Error: Reference source not found) призначений для захисту шкіряних покровів від отруйних речовин, радіоактивного пилу і біологічних засобів, для зниження зараження обмундирування, спорядження, взуття індивідуальної зброї, а також для короткочасного захисту від світлового випромінювання ядерного вибуху, запалювальних сумішей та відкритого полум’я, а також послаблює руйнівну дію термічних факторів на предмети екіпірування.

ОЗК є засобом захисту періодичного носіння та багаторазового застосування.

ОЗК, як правило, використовується разом з імпрегнованим обмундируванням або загальновійськовим комплексним захисним костюмом (ОКЗК).

Рис.3.15. Загальновійськовий захисний комплект: 1 – захисний плащ ОП‑1М; 2 – затяжник; 3 – петля спинки; 4, 7 – сталеві рамки; 5 – петля для великого пальця руки; 6, 10 – закріпки; 8 – центральний шпеньок; 9 – хлястик; 11 – тримачі плаща; 12 – чохол для захисного плаща ОП‑1М; 13 – чохол для захисних панчіх і рукавиць; 14 – захисні панчохи; 15 – захисні рукавиці БЛ‑1М; 16 – утеплювальні вкладиші до захисних рукавиць БЗ‑1М; 17 – захисні рукавиці БЗ‑1М

ОЗК складається з захисного плаща (ОП‑1М) з чохлом, захисних панчіх, захисних рукавиць (БЛ‑1М, БЗ‑1М з утеплювальним вклади­шем), чохла для панчіх та рукавиць.

Для підбору ОЗК використовують наступні розміри складових (табл. 3 .13).

Загальновійськовий захисний комплект ОЗК використовується у трьох положеннях “похідному”, “наготові” і “бойовому”.

В “похідному” положенні (рис. 3 .9) при дії особового складу в пішому порядку плащ ОП‑1М переносять в чохлі за спиною таким чином, щоб тримачі плаща були продіті через рамки на чохлі, одягнені на плечі військовослужбовця та зав’язані на грудях вузлом, що розв’язується; захисні панчохи і рукавиці складені в скатку так, щоб рукавиці пальцями розташовувалися в напрямку стопи переносять в чохлі на поясному ремені справа.

Таблиця 3.13 Розміри складових ОЗК

Складові ОЗК

Розміри складових ОЗК

1

2

3

4

5

Захисний плащ

відповідно росту військовослужбовця, см

до 165

166‑170

171‑175

176‑180

181 і вище

Захисні панчохи

для взуття (чобіт, черевик) розміром

37‑40

41‑42

43 і вище

для зимового взуття

Захисні рукавиці БЛ‑1М

вимірювання обхвату долоні руки, см

до 21

21‑23

24 і більше

Захисні рукавиці БЗ‑1М

до 22,5

більше 22,5

В положення “наготові” (рис. 3 .16) ОЗК переводять у випадках, коли це не затрудняє дії особового складу. Для цього розстібають чохол плаща і розпускають його за спиною. Чохол з панчохами і рукавицями розміщують безпосередньо за сумкою з магазинами, розстібають клапан чохла.

В положенні “бойовому” плащ ОП‑1М використовують у вигляді накидки (рис. 3 .17, а), одягненим в рукави (рис. 3 .17, б) і у вигляді комбінезону (рис. 3 .17, в).

Рис.3.16. Комплект ОЗК в положенні “наготові

Рис.3.17. Комплект ОЗК в “бойовому” положенні: а – у вигляді накидки; б – плащ в рукави; в – плащ у вигляді комбінезону

У вигляді накидки плащ використовують при раптовому застосуванні противником отруйних речовин або біологічних засобів. Плащ одягають у вигляді накидки за сигналом “ХІМІЧНА ТРИВОГА” або самостійно за першими ознаками застосування противником хімічної або біологічної зброї.

Одягненим в рукави захисний плащ ОЗК застосовується при веденні бойових дій на місцевості, яка заражена ОР, БЗ, РР; при виконанні дегазаційних, дезактиваційних і дезинфекційних робіт; при подоланні на відкритих машинах районів, які заражені ОР, БЗ; а також при подоланні зон радіоактивного зараження на відкритих машинах в умовах сильного пилоутворення, у передбаченні випадання радіоактивних речовин із хмари ядерного вибуху.

Захисний комплект (плащ в рукави) одягається на незараженій місцевості за командою “ПЛАЩ В РУКАВИ. ГАЗИ”.

В вигляді комбінезону захисний плащ ОЗК використовується при діях у пішому порядку на місцевості з високою травою, посівами, або чагарником, глибоким снігом, яка заражена ОР або БЗ; при проведенні рятувально-евакуаційних, інженерних робіт і ремонту техніки на місцевості, яка заражена ОР і БЗ.