Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1381
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать

Підготовка комплекту до роботи

Підготовка комплекту до роботи включає заряд вимірювачів дози.

Заряд вимірювачів дози здійснюється таким чином:

1. Витягнути зарядний пристрій з футляру.

2. Ручку зарядного пристрою повернути в напрямку стрілки «СБРОС» до упору.

3. Вставити дозиметр в зарядне гніздо і, спостерігаючи в окуляр, домогтись максимального освітлення шкали, направляючи при цьому дзеркало на зовнішнє джерело світла.

4. Натиснути на вимірювач дози до упору і, спостерігаючи в окуляр, повертати ручку зарядного пристрою, поки зображення нитки на шкалі дозиметра не стане на нульову поділку.

5. Витягнути дозиметр з зарядного пристрою і перевірити положення нитки. Її зображення повинно збігатися з нульовою відміткою шкали.

Визначення доз гамма-нейтронного випромінювання здійснюється відповідно положення нитки на шкалі вимірювача дози. Саморозряд вимірювачів дози в нормальних умовах не перевищує одної поділки шкали за добу.

        1. Індивідуальний хімічний вимірювач дози дп‑70 (дп‑70м)

Комплекти індивідуальних хімічних вимірювачів дози призначені: ДП-70 – для виміру дози гамма-опромінення і ДП-70М – для виміру гамма-нейтронного опромінення з метою медичної діагностики ступеня ураження особового складу променевою хворобою.

До складу комплекту входять: вимірювачі дози, польовий колориметр ПК-56М, технічна документація (технічний опис та інструкція з використання дозиметра та польового колориметра).

Конструкція вимірювачів дози ДП-70 і ДП-70М однакова. Це - скляна ампула об'ємом 6 мл (рис. 4.9), що заповнена хімічним розчином нітрату калію (ДП-70) або розчином з добавленням солей бору (ДП-70М). Сумісно з польовим колориметром ПК‑56М (рис.4.10) він забезпечує вимірювання доз гамма-нейтронного випромінювання в діапазоні від 50 до 800 рад.

Польовий колориметр ПК-56М складається: ампулодержатель, корпус колориметра, футляр колориметра з плечовим ременем, ніж для розкриття ампул; 2 диска зі світлофільтрами; 3 футляра з контрольними ампулами, серветка для протирання.

Рис.4.9. Індивідуальний хімічний вимірювач дози комплекту ДП‑70 (ДП-70М)

1 – загальний вигляд; 2 – футляр; 3 – кришка футляру з кольоровим еталоном; 4 – вимірювач дози

Рис.4.10. Польовий колориметр ПК-56М

1 – корпус; 2 – вікно відліку; 3 – призма з окуляром; 4 – ампулотримач; 5 – стопорна втулка

Підготовка до роботи та робота з комплектом

Для підготовки колориметра до роботи необхідно:

1. Вийняти колориметр з укладального футляру.

2. Вставити ампулотримач в направляючі корпусу (повинно прослуховуватись клацання кульки-фіксатора).

3. Вставити контрольну ампулу в ліве гніздо ампулотримача.

Вимірювання доз доцільно проводити не раніше, чим через одну годину після опромінення. Повторні вимірювання дози можливі на протязі 30 діб з моменту першого опромінення. При цьому необхідно пам’ятати, що дозиметр допускає не більше 7‑8 однохвилинних переглядів при денному розсіяному світлі.

Вимірювання дози

Вимірювання дози гамма-нейтронного випромінювання здійснюється в такій послідовності:

1. Зняти кришку футляру дозиметра. Для цього пристосування для розкриття дозиметра за допомогою струбцини закріпити на столі, дозиметр кришкою вставити в це пристосування до упору і, обертаючи правою рукою дозиметр, зрізати етикетку.

2. Витягти ампулу з розчином з футляру, звільнивши її від гумового амортизатору.

3. Вставити ампулу з розчином в праве гніздо ампулорозкривача і закрити його кришкою.

4. Тримаючи прилад в лівій руці горизонтально таким чином, щоб світло падало на матове скло ампулотримача, обертанням диску домогтись збігання кольорів полів, які можна побачити в окулярі.

5. Зняти показання у відліковому вікні передньої стінки корпусу колориметра. Якщо колір розчину в ампулі є проміжним між кольором двох сусідніх світлофільтрів, то приймається середнє значення дози для цих двох світлофільтрів.

6. Вийняти ампулу з розчином з правого гнізда ампулотримача. За необхідністю зберігання її для подальших вимірювань вставити ампулу в футляр дозиметра, надіваючи амортизатор, закрити кришку і стик заклеїти етикеткою.

Орієнтовно значення дози (менше або більше 100 рад) можна визначити шляхом порівняння інтенсивності кольору розчину в ампулі з кольоровим еталоном в кришці дозиметра.