Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1381
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать

Підготовка приладу до роботи та перевірка працездатності

  1. Тумблер «ВКЛ.–ВЫКЛ.» поставити в положення «ВЫКЛ.», а тумблер «РАБОТА-КОНТРОЛЬ» у положення «РАБОТА».

  2. Приєднати в залежності від джерела живлення, що використовується, відповідні виводи кабелю живлення до джерела. При цьому перемикач напруги мережі повинний бути заздалегідь встановлений в потрібне положення.

  3. Тумблер «ВКЛ.–ВЫКЛ.» поставити в положення «ВКЛ.» і прогріти прилад протягом 5 хвилин.

  4. Тумблер «РАБОТА–КОНТРОЛЬ» поставити в положення «КОНТРОЛЬ». Вмикання світлової і звукової сигналізації свідчить про працездатність приладу.

  5. Тумблер «РАБОТА–КОНТРОЛЬ» поставити в положення «РАБОТА».

Прилад готовий до роботи.

В такому стані прилад знаходиться в режимі, що стежить, і забезпечує виявлення іонізуючих випромінювань. Поява періодичних спалахів індикаторної лампочки і одночасне спрацювання звукової сигналізації вказує, що в місці установки блоку детектування ПЕД гамма-випромінювання перевищує 0,2 Р/год.

Після появи сигналу прилад вимикають. Далі контроль за наявністю гамма-випромінювання здійснюється короткочасним вмиканням приладу.

Під час роботи приладу в режимі, що стежить, контроль роботи проводиться раз на добу.

        1. Вимірювач потужності дози (рентгенметр) дп-5в

Вимірювач потужності дози (рентгенметр) ДП- (рис. 4 .32) призначений для виміру рівнів гамма-радіації на місцевості та радіоактивного зараження поверхні різноманітних предметів за гамма-випромінюванням, а також виявляння наявності бета-випромінювання. Прилад має звукову індикацію іонізуючого випромінювання на усіх піддіапазонах, крім першого. Діапазон виміру ДП–5В від 0,05 мР/год до 200 Р/год.

До комплекту приладу входять: прилад, розміщений у футлярі (вимірювальний пульт, блок детектування (з джерелом контролю), які з'єднуються за допомогою гнучкого кабелю довжиною 1,2 м); подовжувальна штанга довжиною 45-75 см; головні телефони; дільник напруги (з кабелем довжиною 10 м) для підключення приладу до зовнішнього джерела постійного струму напругою 12 або 24 В; два роздвижних ременя; комплект ЗІП; комплект експлуатаційної документації (технічний опис і інструкція з експлуатації та формуляр); укладальний ящик.

Рис.4.32. Вимірювач потужності дози ДП‑5В: 1 – вимірювальний пульт; 2 – з’єднуючий кабель; 3 – кнопка скидання показань; 4 – перемикач піддіапазонів; 5 – мікроамперметр; 6 – кришка футляру приладу: 7 – таблиця допустимих значень забруднення об’єктів; 8 – блок детектування; 9 – контрольне джерело; 10 – поворотний екран; 11 – тумблер підсвічення шкали мікроамперметру; 12 – подовжувальна штанга; 13 – головні телефони; 14 – футляр

Блок детектування має поворотний екран, який може фіксуватись на корпусі блоку в положеннях «Б», «Г» і «К». В положенні «Б» відкривається вікно в корпусі блоку детектування, в положенні «Г» – вікно закрито екраном, в положенні «К» – проти вікна встановлюється вмонтоване в корпус контрольне джерело. На корпусі є два виступи, якими блок детектування ставлять на обстежувану поверхню під час контролю радіоактивного забруднення і виявлення бета-випромінювання.

Живлення приладу здійснюється від трьох елементів живлення А-336.