Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1380
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать
    1. Комплект пристосувань для відбору проб кпо‑1

Комплект пристосувань для відбору проб КПО‑1 (рис.4.24) призначений для відбору проб ґрунту, води, харчових продуктів і інших матеріалів, які заражені радіоактивними та отруйними речовинами, а також біологічними засобами.

Комплект пристосувань для відбору проб КПО‑1 входить до спеціального обладнання (в якості засобу відбору проб для дослідження) наступних зразків озброєння військ РХБ захисту:

а) розвідувальні хімічні машини: УАЗ‑469рхб; БРДМ‑2рхб; РХМ‑4.

б) польові хімічні лабораторії: ПХЛ‑1; АЛ‑4 (4М).

До комплекту КПО‑1 входить: коробка; відбірник проб ґрунту (в коробці); рукоятка; сачок (ручка велика і мала, кільце в зборі); пенал в зборі (флакон з ложкою, флакон зі стержнем, флакон з піпеткою, флакон в зборі); ремінь; банка (3 шт); водозабірник; щуп; совок; мішок (10 шт); шпагат (5 м); бинт марлевий (10 см  5 м); вата гігроскопічна (25 г); ніж господарський; ножиці; пінцет анатомічний; вкладиш; паспорт.

Маса комплекту –6,4 кг. Габаритні розміри, мм: довжина – 315; ширина – 135; висота – 199,5.

Рис.4.24. Комплект пристосувань для відбору проб КПО‑1: 1 – коробка; 2 – відбірник проб; 3 – сачок; 4 – пенал в зборі; 5 – банка; 6 – водозабірник; 7 – пінцет; 8 – совок; 9 – щуп; 10 – ніж; 11 – ножиці; 12 – вата; 13 – бинт; 14 – шпагат; 15 – мішок; 16 – свердло; 17 – ремінь; 18 – вкладиш; 19 – мішок

Рис.4.25. Відбірник проб ґрунту 1 – різець; 2 – чека; 3 – виштовхувач; 4 – пружина; 5, 6 – втулки; 7 – гайка; 8 – рукоятка; 9 – свердло

Відбірник проб ґрунту (рис.25) складається з трьох основних частин: висікача; рукоятки; свердла.

В робочому положенні виштовхувач висікача знаходиться в піднятому положенні. При ударі висікача о грунт стакан заповнюється пробою. Після цього, натиском на втулку, проба виштовхуються в банку. Пружина повертає виштовхувач в робоче положення.

Для очистки відбірника проб ґрунту потрібно висікач вивернути з рукоятки, вийняти чеку і розібрати висікач. Під час відбору проб твердого і мерзлого ґрунту використовують свердло, яке ввертають в рукоятку. При обертанні рукоятки свердло роздрібнює грунт. Пробу, яку роздрібнюють, збирають в банку за допомогою совка.

Сачок призначений для ловлі комах. Він складається з марлевого мішка, що кріпиться до металевого кільця і двох з’ємних ручок, які приєднуються до сачка за допомогою різьби.

Пенал в зборі являє собою поліетиленовий циліндр з 4‑ма скляними флаконами. Пенал з флаконами призначений для взяття проб з метою проведення біологічного аналізу.

Проби ґрунту для біологічних досліджень беруть переважно в місцях найбільш імовірного їх зараження (навколо вирв після вибуху боєприпасів). Для цього потрібно дістати з пенала флакон, вийняти з нього металеву ложечку і обережно в 2‑3 місцях взяти з поверхні 5‑10 г ґрунту, помістити її до флакону, щільно закрити пробкою і направити до лабораторії.

Проби з відкритих поверхонь (озброєння, бойової техніки, споруд, осколків боєприпасів і т.п.) беруться шляхом зняття мазків. Для цього потрібно з пеналу взяти флакон зі стержнем, вийняти пробку з закріпленим на неї тампоном і протерти їм поверхні, по можливості в тих місцях, де маються сліди рідини, що осіла, або порошкоподібних речовин. Після зняття мазків тампон помістити до флакону і направити до лабораторії.

Щуп являє собою пусте шилоподібне пристосування для відбору проб сипких матеріалів без розкриття м’якої тари.

Проба береться з поверхневого шару безпосередньо під мішковиною. Для цього необхідно щуп ввести під мішковину отвором догори, повернути на 360° і обережно дістати з мішка, відвернути ручку і висипати пробу в банку. Таким способом з рівних місць мішка зробити декілька відборів проби.

Рис.4.26. Водозабірник: 1 – корпус; 2 – пробка (кришка); 3 – прокладка; 4 – диск

Водозабірник (рис.Error: Reference source not found26) являє собою металевий корпус, який закритий зверху пробкою. Знизу до прокладки прикріплений диск, що надає водозабірнику стійке положення. До цієї ж прокладки прикріплений сталевий канат, який проходить ззовні через пробку. Водозабірник призначений для забору проб води з любого рівня водойми до глибини 30 м. Під час відбору проб води з водойми необхідно спочатку опустити диск водозабірника в воду на необхідну глибину, тримаючи в руці пробку і корпус, потім послідовно опустити корпус і пробку. Заповнений водозабірник дістати з водойми і вилити пробу в банку.

Під час відбору проб з дна водойми опустити на дно диск, тримаючи корпус і пробку в руці. Відмутите ґрунт на дні декілька разів, піднімаючи і опускаючи диск, тримаючи в натягнутому положенні канат, послідовно опустити корпус і пробку, дістати водозабірник і вилити з нього пробу в банку.

Банка (скляна) ємністю 100 мл служить для зберігання проб. Банка з пробою щільно закривається гвинтовою пластмасовою кришкою з гумовою прокладкою. На кожної банці є паперова етикетка, на якій робиться відповідний запис після упаковки проби.

Мішок (поліетиленовий) призначений для зберігання сухих рослинних проб і комах. Після укладки проби і вкладиша до мішку необхідно зав’язати його шпагатом.

Пінцет служить, головним чином, для відбору проб з поверхонь споруд і машин за допомогою тампонів, заздалегідь приготовлених з вати і бинта, які маються в комплекті. Тампони, що були приготовлені, зберігають в однієї із банок.

Ніж і ножиці призначені для відбору проб рослинності та інших матеріалів.