Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1381
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать

Використання фільтруючого протигазу

Протигаз використовується в трьох положеннях: “похідному”, “наготові” і “бойовому”.

Для того, щоб привести протигаз в похідне положення (рис. 3 .9), необхідно:

  • надіти сумку з протигазом через праве плече так, щоб вона знаходилась на лівому боці, а клапан її був ззовні;

  • підігнати за допомогою пересувної пряжки довжину лямки так, щоб верхній край сумки був на рівні верхнього зрізу поясного ременю;

  • відстібнути клапан протигазової сумки;

  • вийняти шолом-маску (маску) і перевірити стан окулярного вузла і клапанів видиху, (приладу для приймання рідини); забруднене скло окулярного вузла протерти, якщо плівки, які не запотівають, втратили прозорість, їх необхідно замінити;

  • скласти шолом-маску (маску) і покласти її до сумки, застібнувши клапан протигазової сумки;

  • пересунути сумку назад так, щоб під час ходьби вона не заважала руху руки і за необхідністю закріпити протигаз на тулубі за допомогою поясної тасьми.

Рис.3.9. “Похідне” положення протигазу

Рис.3.10. Положення протигазу “наготові”

В положенні наготові протигаз переводиться за командою “ПРОТИГАЗ ПРИГОТУВАТИ” (рис. 3 .10), для чого:

  • сумка пересувається вперед так, щоби було зручно дістати протигаз двома руками;

  • клапан сумки відстібається (крім протигазів ПМГ і ПМГ‑2), а поясна тасьма обноситься навколо талії і закріпляється;

  • головний убір і каска готовляться до швидкого знімання (розв’язуються мотузки, розстібаються клапана та ремінці).

В бойове положення (рис.Error: Reference source not found) протигаз переводиться за сигналом “ХІМІЧНА ТРИВОГА”, за командою “ГАЗИ”, а також самостійно (без команди і сигналів) під час виявлення радіоактивного зараження, отруйних речовин або біологічних засобів.

Рис.3.11. Приведення фільтруючого протигазу в “бойове” положення

В цьому випадку необхідно швидко закрити очі, затримати дихання, зняти головний убір і зажати його між ногами, вийняти шолом-маску (маску), взявши її обома руками за стовщені краї в нижній частині таким чином, щоб великі пальці були зовні шолому, а решта – усередині; прикласти нижню частину шолом-маски (маски) під підборіддя і різким рухом рук вгору і назад натягнути шолом на голову; зробити різкий видих, відкрити очі, відновити дихання і надіти головний убір. Якщо шолом-маска надіта з перекосом (скло окуляр повинно бути проти очей) або утворились складки на масці – поправити шолом-маску і розправити складки.

Протигаз знімається за командою “ПРОТИГАЗ ЗНЯТИ” (“ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЗНЯТИ”). В цьому випадку необхідно:

  • підняти однією рукою головний убір, узятись другою рукою за клапанну коробку, трохи відтягнути шолом-маску (маску) до низу та рухом уперед і догори зняти її;

  • скласти шолом-маску (маску) та покласти її до сумки;

  • одягнути головний убір.

      1. Ізолюючі протигази

Ізолюючі протигази ИП‑4, ИП‑5 (рис. 3 .12, 3 .13) призначені для забезпечення надійної ізоляції органів дихання, обличчя і очей від зовнішнього середовища при будь-якій концентрації шкідливих домішок в повітрі незалежно від їх концентрації, при виконанні робіт в умовах недостатку або відсутності кисню, а також при наявності шкідливих домішок, які не затримуються фільтруючими протигазами. ИП‑4 використовується для роботи тільки на суші. Ізолюючий протигаз ИП‑5 являється аварійно-рятівним засобом екіпажів танків та призначений для виходу із техніки, яка затонула, методом вільного спливання зі швидкістю до 1 м/с або методом поступового підйому на поверхню води, може використовуватись для легких робіт під водою на глибині до 7 м, а також може використовуватися для роботи на суші.

Рис.3.12. Ізолюючий протигаз ИП‑4: 1 – шолом-маска ШИП‑2б(к); 2 – регенеративний патрон РП‑4; 3 – сумка; 4 – каркас; 5 – дихальний мішок; 6 – пробка; 7 – плівки, які не запотівають; 8 – накладні утеплювальні манжети НМУ‑1М; 9 – мішок для зберігання

Рис.3.13. Ізолюючий протигаз ИП‑5: 1 – шолом-маска ШИП‑М; 2 – дихальний мішок; 3 – регенеративний патрон РП‑5; 4 – кишеня нагрудника; 5 – поясний ремінь; 6 – брасовий ремінь; 7 – пробка; 8 – плівки, які не запотівають; 9 – мішок для зберігання; 10 – брикет для додаткової подачі кисню ДП‑Т; 11 – сумка

Принцип захисної дії ізолюючого протигазу заснований на ізоляції органів дихання, очищенні повітря, яке видихається, від двоокису вуглецю і парів води і збагачення його киснем в регенеративному патроні, спорядженому спеціальною речовиною, без контакту з зовнішнім середовищем за замкнутою маятниковою схемою.

Ізолюючі протигази складаються з наступних основних вузлів: лицевої частини зі з’єднувальною трубкою, регенеративного патрону з пусковим пристроєм, дихального мішка з клапаном надлишкового тиску, каркасу (ИП‑4) і сумки. До комплекту ізолюючих протигазів також входять плівки, що не запотівають, в коробці, брикети для додаткової подачі кисню (ИП‑5), накладні утеплювальні манжети (ИП‑4), нагрудник і чохол (ИП‑5), мішок для зберігання зібраного протигазу і паспорт.

Принцип роботи ізолюючого протигазу наступний. Розчин кислоти, яка знаходиться в ампулі пускового пристрою, під час роздавлювання ампули, попадає на препарат (суміш речовин) пускового брикету, викликаючи бурне протікання реакцій з виділенням кисню, який необхідний для дихання в початковій стадії роботи в протигазі, і велику кількість тепла. Під дією водяного пару повітря, що видихається і тепла, що виділяється, препарат регенеративного патрону вступає в реакцію і починається виділення кисню. Створений кисень поступає в дихальний мішок разом з повітрям, що видихається. При вдиху, очищене від вуглекислоти і збагачене киснем, повітря із дихального мішка проходить через регенеративний патрон і по з’єднуючій трубці поступає під шолом, а потім в легені людини. При послідуючих видихах і вдихах цей цикл повторюється.

Підбір лицьових частин ізолюючих протигазів (шолом-масок ШИП‑2б(к) до ИП‑4 та ШИП‑М до ИП‑5) проводять за вимірами вертикального обхвату голови (як при підборі ШМ‑66Му). Результати вимірів округлюють до 0,5 см (табл. 3 .11).

Таблиця 3.11 Підбір лицьових частин ізолюючих протигазів ИП‑4 та ИП‑5

Шолом-маска

Розміри шолом-масок та відповідні їм вертикальні обхвати голови, см

1

2

3

4

ШИП-2б(к)

до 63,5

64‑67

67,5‑69,5

70 і більше

ШИП-М

до 64

64,5‑68,5

69 і більше

ИП‑4 використовується на боку або за спиною у двох положеннях “наготові” та “бойовому”. ИП‑5 використовується у трьох положеннях “похідному”, “наготові” та “бойовому”.