Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1381
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать

Форма метеодонесення польового метеорологічного посту

Начальнику служби РХБ захисту полку 12.00 8 серпня 2002 року

Метеорологічні умови на 12 год 00 хв

Коротка характеристика погоди з моменту представлення попереднього донесення

Вітер:

напрямок ПН–З

швидкість 2 м/сек

Температура:

повітря 20ºС

ґрунту 23ºС

Хмарність ясно

На горизонті в північно-західному напрямку з’явились окремі купчасті хмари

Метеоспостерігач рядовий І.І.Іванов

Після розгортання метеокомплекту і представлення першого донесення спостерігач веде безперервне спостереження за елементами погоди, в заданий час проводить їх вимірювання і представляє дані в установленому порядку. При різкій зміні погоди або використанні ЗМУ метеоспостерігач негайно проводить повний комплекс вимірювань і доповідає їх результати.

Після закінчення спостережень або при одержанні команди на згортання метеопосту всі прилади необхідно протерти від вологи і пилу, укласти в футляри і сумку. Складну тичину скласти, стягнути ремінцями і покласти в чохол. Потім укласти метеокомплект в машину.

  1. Розділ 6 Технічні засоби хімічного аналізу

    1. Польова хімічна лабораторія пхл‑54

Польова хімічна лабораторія ПХЛ‑54 (рис.6.1) призначена для визначення отруйних речовин у пробах, узятих з різних середовищ, а також з військової техніки, предметів обмундирування і спорядження.

Рис.6.1. Польова хімічна лабораторія у робочому положенні

Комплект лабораторного обладнання, реактивів та іншого майна ПХЛ-54 забезпечує:

  • визначення наявності отруйних речовин у повітрі, на місцевості, на бойовій техніці та спорядженні, у воді, харчових продуктах, фуражі та на різних предметах;

  • проведення кількісного визначення фосфоровмісних отруйних речовин, іпритів, миш’яковмісних отруйних речовин, що знаходяться у воді, харчових продуктах і фуражі;

  • проведення якісного визначення алкалоїдів у воді, харчових продуктах, фуражі та якісне визначення солей важких металів у воді;

  • проведення якісного елементарного аналізу невідомих речовин;

  • визначення повноти дегазації вовняного і бавовняного обмундирування;

  • визначення якості дегазуючих речовин, які містять активний хлор.

Лабораторія являє собою дерев'яну шухляду, укомплектовану індикаторними трубками і папірцями, реактивами, розчинниками, посудом і приладами.

Шухляда складається з корпуса і приєднаних до нього двох бічних стулок; всередині шухляди знаходиться стіл із прикріпленою до нього картонною папкою.

У корпусі шухляди розміщені реактиви, розчинники, індикаторні папірці та значна частина скляного посуду (приладів).

У правій стулці розміщені компаратори для кількісного визначення отруйних речовин, термостат-компаратор з органічного скла з набором колориметричних пробірок для визначення фосфоровмісних ОР, спиртовий пальник з вітрозахисною насадкою і банею, сухе пальне, перекис водню, склянка для дистильованої води, насадка до насоса, перекис натрію, металевий натрій, перегінна колба і холодильник, мірний циліндр, скляна банка для взяття проб води, воронки для фільтрування, вільні склянки для реактивів, лампа ПМЛ‑1, склянка з дегазуючою речовиною.

У лівій стулці розташовані індикаторні трубки, насос, набір реактивів для виявлення фосфоровмісних ОР біохімічним методом, пенал з піпетками, банки для взяття заражених проб землі й інших матеріалів, силікагелеві трубки для взяття проб ОР з повітря, ваги з комплектом різноважок, фільтри, термометр (вкручений у стулці зверху) та інше різне лабораторне приладдя.

У папці, прикріпленій до столу, знаходяться фільтрувальний папір, калька, пакети та інші предмети комплектування.

Повний перелік реактивів, посуду, приладів й інших предметів, що входять до комплекту лабораторії із вказівкою їхньої кількості та номерів місць розміщення, подано у переліку предметів комплектування лабораторії ПХЛ‑54.

Для роботи у нічний час лабораторія комплектується лампами ПАЛ‑1 або ПМЛ‑1 відповідно на 12 В і 6 В. Під час користування лампою на 6 В включати її на відповідну напругу.

Лампи можна кріпити до ручки лабораторії або інших сталевих поверхонь.

У похідному положенні лабораторія покрита чохлом. До задньої стінки корпуса лабораторії кріпляться ремені для перенесення її за плічми.

Під час переведення лабораторії з похідного положення у робоче необхідно зняти з неї чохол, вийняти з прорізу між стулками (верх і низ) пластинки затворів, повернути їх на півоберту (на 180) і відкрити стулки, встановлюючи їх під прямим кутом до корпусу шухляди. Потім вийняти стіл і закріпити його у нижньому положенні.

У залежності від характеру роботи стіл можна закріпити й у верхньому положенні.