Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1381
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать

Заходи безпеки при роботі з приладом

        1. Виявлення ОР за допомогою приладу необхідно проводити в захисному одязі, рукавицях і протигазі.

        2. Щоб уникнути порізів рук при розкритті кінців ІТ не допускати, щоб вільний кінець ІТ упирався в долоню.

        3. При ремонті забороняється проводити розбирання і збирання складових частин та окремих вузлів приладу під напругою. Заміну запобіжників проводити також при знеструмленому приладі.

        4. Після роботи з приладом на зараженій ОР місцевості, у районах радіоактивного зараження, а також після проведення робіт із визначення ОР у різних пробах та на поверхнях повинна проводитись його дегазація, дезактивація або дезинфекція відповідно.

Підготовка приладу до роботи

При підготовці до включення газовизначника в складі виносного блоку потрібно:

  • витягти виносний блок і комплект забезпечення з пакувальної шухляди;

  • відкрити кришку виносного блоку і перевірити його комплектність відповідно з формуляром;

  • відкинути газовизначник до упора, переставити його з нижніх штирів на верхні;

  • витягти з комплекту забезпечення протидимний фільтр і насадку;

  • закріпити протидимний фільтр у насадці та навернути насадку на горловину нагрівача проб;

  • установити перемикач «ВРЕМЯ» на газовизначнику в положення «ВЫКЛ», перемикач «НАСОС» у верхнє положення, перемикач «НАГР» – у верхнє положення, засувку на затворі газовизначника в положення «ЗАКР».

Порядок роботи з приладом

Робота з приладом виконується одним оператором.

Роботу з газовизначником можна проводити, коли він знаходиться поза виносного блоку, у складі виносного блоку і на борті машини.

При роботі поза виносного блоку оператор тримає лівою рукою газовизначник за ручку, що знаходиться на кришці корпуса.

Порядок роботи з газовизначником той самий для усіх варіантів його використання і починається з підготовки приладу до роботи.

Включення електронної схеми газовизначника і нагрівачів ІТ здійснюється установкою перемикача «ВРЕМЯ» з положення «ВЫКЛ» у будь-яке інше положення.

Включення насоса в режим готовності до пуску здійснюється перемикачем «НАСОС».

Запуск у роботу насосу, реле часу і включення лампочки підсвічування в оглядовому віконці здійснюється натисканням кнопки «ПУСК», при цьому лампочка «ПРОГРЕВ» повинна бути погашена.

Включення ЗЖП здійснюється установкою перемикача, що знаходиться на лицьовій панелі, з положення «ВЫКЛ» у положення «РАБОТА» при роботі з газовизначником або в положення «ЗАРЯД» при зарядці акумуляторної батареї.

Включення нагрівача проб здійснюється перемикачем «НАГР».

Для витягу з газовизначника зламаних ІТ і осколків скла необхідно повернути ручку на кришці з оглядовим віконцем проти годинникової стрілки і відкрити кришку. При цьому відкривається доступ до нагрівача ІТ, у якому розташовуються трубки, і до накопичувачів скляних осколків. Після видалення скляних осколків і зламаних ІТ закрити кришку і повернути ручку за годинниковою стрілкою до упору.

Порядок роботи з ит‑44 (одне червоне кільце і червона крапка) Визначення ор у небезпечних концентраціях (510-5 мг/л і вище)

Визначення проводиться двома ІТ (дослідна і контрольна) в наступному порядку:

  1. Розкрити кінці ІТ і установити ІТ у робочі гнізда газовизначника.

  2. Перемикач «ВРЕМЯ» установити в положення «15», а перемикач «НАСОС» у нижнє положення.

  3. Розкрити верхню ампулу в лівій трубці:

  • поставити ручку засувки на затворі в положення «ОТКР»;

  • потягнути догори за рукоятку пробійник ампул до упору, повільно повернувши його за годинниковою стрілкою і зупинити вістря голки проти лівого отвору у затворі;

  • відкинути вниз обмежувач ходу голки;

  • ввести голку в отвір затвора і розкрити ампулу, надавивши на рукоятку пробійника ампул;

  • витягти голку пробійника ампул до упору із лівого отвору затвора, повернувши пробійник ампул проти годинникової стрілки до упору, відкинути догори обмежувач ходу голки й опустити пробійник ампул до упору, надавивши на нього рукояткою;

  • поставити ручку засувки на затворі в положення «ОТКР» (якщо немає димів) або в положення «ЗАКР» (якщо є дими).

  1. Натиснути кнопку «ПУСК» і рукояткою «РЕГ. РАСХОДА» відрегулювати витрату повітря так, щоб поплавець покажчика витрати знаходився між крайніми рисками.

  2. Після закінчення роботи насоса і вимикання жарівки в оглядовому вікні перемикач «НАСОС» поставити у верхнє положення.

  3. Перемикач «ВРЕМЯ» поставити в положення «120».

  4. Розкрити нижню ампулу в лівій ІТ і обидві ампули у правій ІТ. Повторити операції з верхньою ампулою ІТ:

  • витягти голку пробійника ампул до упора з лівого отвору затвора і, повернувши пробійник ампул проти годинникової стрілки, установити голку проти правого отвору затвора;

  • увести голку в отвір затвора і розкрити ампули, надавивши на рукоятку пробійника ампул;

  • витягти голку пробійника ампул до упору із правого отвору затвора, повернувши пробійник ампул до упору проти годинникової стрілки й опустити його до упору, надавивши на рукоятку.

  1. Натиснути кнопку «ПУСК» і спостерігати індикаторний ефект в оглядовому вікні. При цьому вмикається лампочка підсвічування в оглядовому вікні. При необхідності повторного підсвічування ще раз натиснути кнопку «ПУСК». Підсвічування усього газовизначника в темний час доби здійснюється лампочкою, розташованою в оглядовому вікні газовизначника за допомогою відбивача, встановленого у виносному блоці.

  2. Якщо до моменту утворення жовтого забарвлення в конторльної (правій) трубці верхній шар наповнювача дослідної (лівої) трубки забарвлений у червоний колір, то це говорить про присутність ОР у небезпечних концентраціях.

Якщо в дослідної і контрольної трубках жовте забарвлення з'явилося одночасно, то це говорить про відсутність ОР чи її присутність у малонебезпечних концентраціях.