Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1381
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать
    1. Засоби технічного обслуговування і ремонту озброєння і засобів захисту

Для проведення технічного обслуговування, поточного і середнього ремонту засобів індивідуального захисту в підрозділах і частинах використовуються військові ремонтні засоби: ремонтний ящик засобів захисту і стіл хімічного майстра СХМ‑Р.

      1. Ремонтний ящик засобів захисту ря‑сз

Ремонтний ящик засобів захисту (РЯ‑СЗ) призначений для проведення поточного ремонту протигазових коробок, лицевих частин ШМ‑41М, ШМГ і ШМС, сумок для носіння протигазів і засобів захисту шкіри.

Ящик РЯ‑СЗ дозволяє здійснювати такі роботи: очистку від іржі та підфарбування протигазових коробок, металевих деталей лицевих частин і сумок; накладання заплат на шлем-маски; заміну на лицевих частинах зіпсованих клапанів, ніпельних і прокладочних кілець; штопання поривів тканини, відновлення швів, що розпоролись, пришивання зворотних пряжок, ґудзиків і ремінців на сумках; накладання латок на незначні пошкодження засобів захисту шкіри і зміну торочки в захисних панчохах; зміну зіпсованих деталей ізолюючих протигазів при доукомплектуванні в військах вільних відсіків ящику запасними частинами.

Ящик РЯ‑СЗ забезпечує поточний ремонт 50 фільтруючих протигазів і 15‑20 комплектів засобів захисту шкіри. Маса – 7,8 кг.

Ящик РЯ‑СЗ (рис.9.2) складається з фанерного корпусу, у середині якого розміщені ремонтні матеріали, інструмент і запасні частини. Кришка ящика запирається на два замки, що виключає можливість мимовільного розкривання ящика. Для перенесення на кришці ящика є ручка.

Технологія виконання окремих ремонтних робіт за допомогою ря‑сз

Очистку від іржі та підфарбування металевих деталей протигазу проводять в такій послідовності: видалити вручну за допомогою металевої щітки і наждачного паперу іржу до блиску металевої поверхні; видалити жирові та інші забруднення шляхом протирання поверхні дрантям, змоченим в бензині; старанно перемішати емаль у бідончику і нанести фарбу рівними шарами на поверхню деталей 2–3 рази зі зміною напрямку нанесення фарби з подовжнього на поперечний, захоплюючи трохи більше поверхні, ніж зачищено; просушити підфарбовані деталі протигазу на повітрі. При природному сушінні при температурі повітря плюс 18–20ºС емаль 1426 повністю висихає за 36–48 год, а нітроемаль – не більше 20 хв.

Рис.9.2. Схема розміщення матеріалів, запасних деталей і інструменту в РЯ‑С3

1 – вільні відсіки для деталей ИП‑46М; 2 – корпус шпенька; 3 – другий клапан видиху; 4 – перший клапан видиху; 5 – пробка гумова марки МО‑4; 6 – ножиці; 7 – викрутка; 8 – плоскогубці; 9 – ізоляційна стрічка; 10 – щітка металева; 11 – напилки; 12 – кисті; 13 – тасьма; 14 – поліетиленова стрічка з липким шаром; 15 – гума масочна; 16 – наждачний папір; 17 – олівець ПЗО; 18 – проволока; 19 – стрічка; 20 – коробок з мембранами для ШМС і ШМГ; 21 – коробок з плівками НП; 22 і 23 – клей термопреновий; 24 – емаль; 25 – бідончик; 26 – коробок з плівкою НП для ШМС; 27 – коробок з плівкою НП для ШМГ; 28 – тертка; 29 – кільце притискне для ШМГ; 30 – кільце прокладочне для ШМГ; 31 – кільце прокладочне; 32 – кільце ніпельне; 33 – тальк; 34 – закріпка до плащу; 35 – напівкільце; 36 – нитки; 37 – голка швейна; 38 – ремінь для сумки; 39 – пряжка зворотна; 40 – клапан вдиху; 41 – ґудзики; 42 – наперсток; 43 – кружки гумові; 44 – пенал

Для накладання заплат на місця проколів і поривів (з обох сторін гуми) шлем-маски необхідно: зачистити місця накладання заплат вручну металевою терткою або наждачним папером, протерти їх дрантям, змоченим в бензині; очищене місце промазати гумовим клеєм і витримати на протязі 10–15 хв; протерти бензином поверхню листа скла, нанести тонкий шар гумового клею; накласти на клей через 3–4 хв латки (гумові кружки), промиті в бензині; змастити гумовим клеєм верхню поверхню латок; взяти латку за краї руками і прижати поверхнею з нанесеним клеєм до місця проколу на шлем-масці, при цьому прокол повинен співпадати з центром латки; припудрити місця накладання заплат тальком і витримати шлем-маску до повного висихання не менше 10 хв; перевірити міцність приклейки заплат подвійним розтягуванням.

Ремонт засобів захисту шкіри проводиться в такій послідовності: очистити від бруду і тальку ділянку (незначні пориви довжиною до 30 мм, проколи і потертості тканини) шляхом протирання дрантям, змоченим в бензині; відрізати смугу поліетиленової стрічки з липким шаром і накласти її на ушкоджену ділянку липкою стороною так, щоб не було зморшок і складок; щільно прижати тампоном з дрантя стрічку до ділянки тканини, що ремонтується. На наскрізні ушкодження тканини накладають заплати з двох сторін.