Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1380
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать
    1. Дегазація, дезактивація, дезинфекція і дезинсекція місцевості та фортифікаційних споруд

      1. Способи повної дегазації, дезактивації, дезинфекції і дезинсекції місцевості та фортифікаційних споруд

        1. Способи дегазації

Дегазація місцевості здійснюється хімічним, фізичним і механічним способами.

Хімічний спосіб дегазації заснований на взаємодії дегазуючих розчинів і рецептур з ОР і перетворенні їх в нетоксичні сполуки і здійснюється поливкою дегазуючими розчинами (суспензіями), розсипанням сухих дегазуючих речовин, обмазуванням кашицями ГК.

Поливкою дегазуючими розчинами і рецептурами дегазуються ділянки доріг, мости, переправи, проходи, важливі ділянки місцевості, одяг крутостей траншей та інші поверхні фортифікаційних споруд. Дегазація проводиться з використанням дегазаційних машин АРС і комплектів з нормою витрати 1,5‑2 л/м2.

Кашицею ГК дегазуються одяг крутостей траншей, окопів, бронековпаки, бетоновані поверхні фортифікаційних споруд, заражених ОР типу VX, зоман та іприт при температурі плюс 5ºС і вище. Кашиці наносяться на заражені поверхні цільним шаром за допомогою кистей, лопат, віників та ін. З нормою витрати 1,5 л/м2.

Дегазації фортифікаційних споруд здійснюється розсипанням сухих дегазуючих речовин вручну. Застосування їх передбачається, головним чином, для дегазації загущених рецептур ОР типу іприт, а також воронок від хімічних боєприпасів з нормою витрати 0,5 кг/м2.

Після дегазації місцевості хімічним способом переміщення людей по проробленим проходам дозволяється одразу після обробки в незахищеному взутті, але в протигазах. Озброєння та військова техніка можуть переміщуватись по проходам одразу після дегазації, однак особовий склад повинен знаходитись в протигазах.

Фізичний спосіб дегазації заснований на випаровуванні ОР з заражених поверхонь і частковому їх розкладанні при впливі високотемпературного газового потоку (застосовувався в ТМС‑65). Крім того, видаленням ОР з поверхні, що оброблюється, відбувається внаслідок здування пилу, зараженого аерозолями і дрібними краплями. Цим способом дегазуються окремі ділянки місцевості і доріг з твердим покриттям.

Механічний спосіб дегазації полягає в зрізанні та видаленні верхнього зараженого шару ґрунту (снігу) або в ізоляції зараженої поверхні з використанням настилів. Зрізання зараженого шару ґрунту здійснюється на глибині 3‑4 см, пухкого шару снігу – до 20 см, ущільненого снігу – на 4‑6 см або засипкою зараженого шару незараженим ґрунтом, піском та ін. шаром 8‑10 см.

Дегазація окопів, траншей і ходів сполучення без одягу крутості проводиться в такій послідовності: спочатку зрізають шар зараженого ґрунту з берми, брустверу, тильного траверсу і майданчиків вогневих точок, потім з крутостей і дна. Заражену землю викидають в ями, воронки або відносять в підвітряну сторону на декілька метрів.

        1. Способи дезактивації

Дезактивація місцевості та фортифікаційних споруд проводиться механічним і фізичним способами.

Механічний спосіб здійснюється:

  • зрізанням зараженого шару ґрунту на товщину шару 3‑8 см або снігу на товщину шару 10‑20 см за допомогою бульдозерів, скреперів, грейдерів, шляхопрокладчиків і снігоочисників; заражений ґрунт або сніг відкидається або відвозиться в сторону;

  • перевертанням верхнього зараженого шару, переорюванням тракторними плугами або перекопуванням саперними лопатами;

  • засипкою поверхні зараженої місцевості незараженою землею, гравієм, щебенем товщиною 6‑8 см.

Фізичний спосіб здійснюється змиванням, змітанням, здуванням радіоактивного пилу з доріг з твердим покриттям, бетонних і асфальтових майданчиків.

Для цієї мети використовуються поливомийні, пожежні та інші машини, а також авторозливна станція АРС.

Окопи, траншеї, ходи сполучення без одягу крутостей дезактивуються зрізанням зараженого шару ґрунту товщиною 3‑4 см, а ті, що мають одяг крутості, – обмітаються, протираються вологими віниками, щітками, дрантям, а при можливості обмиваються водою або дезактивуючими розчинами з використанням підручних або табельних засобів (дегазаційні комплекти, АРС та ін.).