Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1381
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать
      1. Автоматичний газосигналізатор гса‑13

Автоматичний газосигналізатор ГСА‑13 (рис. 4 .17) призначений для автоматичного контролю навколишнього повітря з метою визначення в ньому парів ФОР.

Принцип роботи. За принципом побудови прилад належить до стрічкових оптико-електронних фотоколориметричних газосигналізаторів.

Речовина, що визначається під час просмоктування аналізованого повітря, накопичується на ділянці індикаторної стрічки (ІС), що знаходиться в камері просмоктування. Потім ця ділянка стрічки змочується розчином реактиву № 1 і витримується визначений час, протягом якого накопичена речовина взаємодіє з реактивом (інкубаційний період). Після закінчення часу інкубації зазначена ділянка ІС змочується розчином реактиву № 2, при цьому на ІС протікає біохімічна каталітична реакція, що характеризується зміною оптичної густини (знебарвленням) розчину № 2. Швидкість знебарвлення обумовлюється наявністю речовини, що визначається, і яка прореагувала з реактивом № 1. При наявності речовини, що визначається, знебарвлення відбувається повільніше.

Змочена реактивом № 2 ділянка ІС піддається фотометруванню. Фотометрична схема приладу автоматично компенсує вплив оптичного фону ІС на результати фотометрування, тобто практично виключає видачу сигналів «ОПАСНО» через запиленість аналізованого повітря і нерівномірність оптичної густини стрічки при зміні робочих ділянок.

Рис.4.17. Автоматичний газосигналізатор ГСА‑13 1 – датчик; 2 – пульт виносної сигналізації; 3 – пульт управління і сигналізації; 4 – перетворювач; 5 – блок живлення БП-26; 6 – блок живлення БП-12; 7 – блок живлення БП-127/220

До складу приладу входить датчик, пульт виносної сигналізації (ПВС), блоки живлення (в залежності від варіанту використання – БП-12, БП-26, БП-127/220), пульт управління і сигналізації (ПУС), перетворювач, комплект індикаторних засобів (КИС-Б або КИС-БМ) – 2 к-ти, комплект ЗІП, технічний опис і формуляр.

Таблиця 4.7

Основні технічні дані приладу ГСА-13

з/п

Технічні дані

Параметри

1

Режими роботи (період оновлення інформації про наявність пари ФОР):

а) безперервний, сек.

б) циклічний, хв.

30 ± 3

15±1 хв

2

Крокове переміщення при зміні робочої ділянки індикаторної стрічки, мм

25±1

3

Доза реактивів на одне змочування, мл

0,025±0,005

4

Можливість безперервної роботи спорядженого приладу, год.:

а) безперервний режим

б) циклічний режим

не менше 3

не менше 24

5

Витрата аналізуємого повітря, л/хв

2,5±0,5

Живлення приладу в залежності від типу блоку живлення, що входить у його комплект, здійснюється одною з напруг, наведеною у табл.Таблиця 4.88.

Таблиця 4.8

Живлення приладу ГСА‑13

Тип блока живлення

Характеристика мережі живлення

Межі зміни

Номінальна напруга мережі, В

Рід струму

Частота, Гц

Напруга, В

Частота, Гц

БП‑26

27

Пост.

+ 2

– 4

БП‑12

12

Пост.

+ 3

– 1,2

БП‑127/220

127/220

Змін.

50

 13/22

 1

Прилад, споряджений індикаторними засобами, забезпечує можливість безупинної роботи без перезарядження протягом:

  • не менше 3 год у безперервному режимі роботи;

  • не менше 24 год у циклічному режимі роботи.

У термостатованому відсіку датчика автоматично підтримується температура від 25°С до 45°С при температурі навколишнього повітря від мінус 40° до 45°С.

У відсіку приладу, призначеному для підігріву розчинів комплекту індикаторних засобів (КІЗ), автоматично підтримується (у процесі роботи приладу) температура в межах від 10°С до 50°С при температурі навколишнього повітря від мінус 40°С до плюс 10°С.

У приладі також передбачена можливість підігріву аналізованого повітря від 5°С до 50°С стосовно температури навколишньої повітряного середовища. Включення підігрівання обов'язкове при температурі навколишнього повітряного середовища нижче 10°С (при температурі вище 20°С включення підігрівання не дозволяється).

У приладі передбачена наступна світлова сигналізація (індикаторні лампочки розміщені на пульті виносної сигналізації (ПВС), датчику і пульті управління і сигналізації (ПУС):

а) про подачу мережної напруги на датчик – включенням лампочок із зеленим світлофільтром;

б) про роботу стрічкопротягувального механізму (СПМ) – короткочасним виключенням лампочки з зеленим світлофільтром на передній панелі блоку управління і світлової сигналізації в датчику;

в) про готовність приладу до роботи – включенням лампочок із синім світлофільтром;

г) про виявлення парів ФОР – включенням лампочок з жовтим світлофільтром;

д) про несправність приладу – включенням лампочок з червоним світлофільтром, причому характер несправності може бути встановлений за наступними ознаками:

  • лампочки з червоним світлофільтром мигають – обрив або закінчення ІС;

  • лампочки з червоним світлофільтром горять постійно:

  • вийшла з ладу система просмоктування повітря (у тому числі, якщо перегоріла лампочка-освітлювач ротаметра);

  • вийшла з ладу лампочка-освітлювач фотоелектричного перетворювача;

  • у термостатованому відсіку температура досягла 49 ( 3)С.

Рис.4.398. Датчик з відкритою кришкою: 1 – блок електронний; 2 – термоізоляційний екран кришки датчика; 3 – панель; 4 – термоізоляційний екран; 5 – ротаметр; 6 – вузол протисилікагелевого фільтра; 7 – корпус приводу дозаторів; 8 – тримач лівого дозатора; 9 – лівий дозатор; 10 – тримач правого дозатора; 11 – правий дозатор; 12 – важіль; 13 – вологоуловлювальний бачок; 14 – камера просмоктування; 15 – прийомна котушка; 16 – фіксатор; 17 – кнопка «КОНТР»; 18 – тумблер «ПОДГОТ.-РАБОТА»; 19 – кнопка «ПОДСВЕТ»; 20 – потенціометр «КАЛИБР»; 21 – потенціометр «ПИТАНИЕ»; 22 – контрольні гнізда; 23 – котушка, що подає; 24 – відсік для підігріву флаконів; 25 – планка вузла протисилікагелевого фільтра

Основна частина приладу – датчик (рис. 4 .398). Він складається з таких основних систем і пристроїв: системи просмоктування повітря; стрічкопротягувального механізму з приводом дозаторів; фотоелектричного перетворювача; пристрою виміру; програмного пристрою; блоку управління і світлової сигналізації; системи автоматичного регулювання температури; системи контролю працездатності приладу.

Блок управління і світлової сигналізації призначений для забезпечення можливості оперативного управління роботою приладу, а також для забезпечення світлової сигналізації. Знаходиться на датчику зверху.

Пульт виносної сигналізації призначений для дублювання світлової сигналізації датчика на відстані, обумовленій довжиною кабелю. До складу ПВС входять чотири лампочки накалювання із зеленим, синім, жовтим і червоним світлофільтрами, чотири обмежувальних резистори і блочний роз’єм.